Kuramayama

Kuramanvuori sijaitsee noin 12 kilometriä Kiotosta pohjoiseen ja sen korkeus on noin 570 metriä merenpinnasta. Vuoren ensimmäiset temppelit ja pyhäköt rakennettiin jo vuonna 770. Alkuperäiset rakennukset tuhoutuivat kuitenkin lukuisissa tulipaloissa. Viimeisin suurempi korjaustyö, temppelin nykyisen päärakennuksen korjaus, tehtiin vuonna 1971. Mikao Usuin oleskellessa ja meditoidessa Kuraman alueella se kuului vielä buddhalaiseen Tendai-koulukuntaan, mutta vuodesta 1949 alkaen se on toiminut buddhalaisen Kurama-Kokyo-lahkon pääpaikkana.

Alueen voimista ja energioista

Tie
Näkymiä pyhältä Kuraman
vuorelta.

Kuraman alueen voimista ja energioista elää vahva kirjallinen ja suullinen perimätieto vielä tänäkin päivänä. Alla on muutamia kohtia suomennettuna:

Yli kuusi miljoonaa vuotta sitten Mao-son (Maan henki) laskeutui Kuramanvuorelle avaruudesta, tehtävänään ihmiskunnan pelastaminen. Siitä lähtien on Mao-son'in voimakas henki ollut aistittavissa Kuramanvuoren ympärillä, halliten ja valvoen ihmiskunnan ja kaikkien maanpäällä elävien kehitystä ja kehittymistä.

Vuonna 770 Gantei, joka oli Nara'n kaupungissa sijaitsevan Toshodaiji-temppelin perustajan, Ganji-nimisen ylipapin paras oppilas, ratsasti valkoisen hevosen johdattamana tälle pyhälle vuorelle. Siellä hänen sielunsa valaistui Bishamon-ten'in (Auringon hengen) vaikutuksesta. Valaistumisensa seurauksena hän perusti vuorelle Kuraman temppelit.

Myöhemmin, vuonna 796 Senju-kannon (Kuun henki) ilmestyi näkynä Toji-temppelin rakennusta valvovalle korkea-arvoiselle upseerille, joka näyn seurauksena rakennutti temppeleitä ja pagodeita Kuramanvuorelle.

Mao-son, Bishamon-ten ja Senju-kannon ovat universaalin sielun symboleita, ja yhdessä ne muodostavat pyhän kolmiyhteyden, jota kutsutaan nimellä Sonten tai Korkein Jumala. Sonten on maailmankaikkeuden Elävä Sielu, Loistava Valo ja Sieluntoiminto. Nämä kolme ovat voiman, valon ja rakkauden symboleita. Palvoessamme Sonten'ia palvomme kaikkia kolmea yhtaikaa.

Pyhäkkö
Pyhyyden läheisyys. Kuramayaman pienen
pyhäkön takana on ikivanha kivimuurilla
aidattu alue, jonka kerrrotaan säteilevän
niin suurta voimaa että sinne
ei ole ihmisten lupa mennä.

Sonten maailmankaikkeuden luojana vaalii ja jalostaa kaikkea maan päällä. Sonten'in henki lepää syvällä mielemme syvyyksissä ja sen vaikutuksesta sielumme herää sydämissämme. Saamme häneltä uutta voimaa ja loistokasta valoa.

Sei Shonagon, arvostettu naiskirjailija, kirjoitti Kuramanvuoresta noin vuonna 1000: "Tie Kuramanvuorelle on mutkainen; nopealla silmäyksellä matka sinne näyttää kovin lyhyeltä, mutta todellisuudessa matka sinne on pitkä." Lausetta voidaan pitää myös viittauksena valaistumisen tiehen.

Kuramayaman symboliikkaa

Vieraillessamme Kuramanvuorella tutustuimme sen päätemppeliin Hondeniin ja kävimme päärakennuksen lattian alla olevassa kryptassa. Sokkeloisten käytävien perällä oli kynttilöin valaistu alttari ja siellä kolme noin metrin korkuista jumalatarpatsasta. Sensei Uenon vaimo Yoko kertoi meille patsaiden merkityksestä ja siitä että ne kuvaavat symbolisesti myös reikin energioita ja symboleja.

Yoko Ueno painotti näiden kolmen patsaan ja symbolien merkitystä. Hän kertoi, että japanilaisen alkuperäisen tiedon mukaan länsimaisessa reikin symboliikan ymmärtämisessä on menty harhaan kehittämällä tai kanavoimalla joidenkin opettajien toimesta jopa satoja uusia ylimääräisiä symboleita ja liittämällä ne reikiin.

Yoko Ueno kertoi, että Sensei Mikao Usuin alkuperäisen valaistumiskokemuksen tarkoituksena on ohjata reikin harjoittajaa pois turhista sanoista ja muodoista kohti luonnollisuutta ja sulautumista maailmankaikkeuden alkuvoimiin. Usuin opettamassa reikissä neljän symbolin voimat ovat ohjaamassa ja auttamassa reikin tien kulkijaa kohti onnea ja omaa valaistumista. Japanissa, jossa opettajilla on syvällinen ymmärrys reikin symboliikasta ja käytöstä kerrotaan, että uudet lisäsymbolit ja niiden yhdistäminen reikiin vie reikin harjoittajaa vain takaisin mielen harhojen maailmaan ja etäännyttävät häntä reikin perusperiaatteista ja alkulähteestä.

Rukous Onnellisuudelle on osoitettu Kuramanvuoren Sontenille

Alla on kuuluisa runo ja muita kirjoitusotteita Kuraman voimista ja energioista. Näitä kohtia pidetään erityisen tärkeinä reikin ymmärtämisessä. Näiden tekstien, kuten myös edellisten käännösten, on tarkoitus ohjata reikin opiskelijaa Mikao Usuin valaistumisen ja reikin symbolien toimintaperiaatteiden syvempään oivaltamiseen

Oi, Sonten,
Kaunis olet kuin kuu,
Lämpöä täynnä kuin aurinko,
Vahvuutesi maasta saat

 
Kuu = Rakkaus (Shei heki)
Aurinko = Valo (Hon sha she so nen)
Maa = Voima (Shoku rei)
Suuri loistava valo (Daikomio)
 

Siunaa ja varjele ihmiskuntaamme, kohota meitä korkeuksiin, ja anna kunniamme ja rikkauksiemme kasvaa. Tällä pyhällä alueella varmista, että rauha käy epäsovun edellä, että epäitsekkyys kukistaa ahneuden, että vilpittömillä sanoilla voitetaan petollisuus, ja että kunnioitusta kohdatessa loukkaukset unohtuvat.

Täytä sydämemme ilolla, kohota meitä korkeamman hengen tasolle, ja anna kehomme täyttyä kunnialla.

Sonten, maailmankaikkeuden suuri Herra, loistokas Valo, mahtava Liikkuja, suo meille Sinua palvoville, ja niille jotka haluavat kosketuksen sydämeesi, uutta voimaa ja häikäisevää valoa. Uskomme Sonten'iin kaikessa.

Terveisiä Kuramayamalta,
Kari Paulus 11.3.2005