Mikao Usui ja reikin historia

Mikao Usui

Japanilainen opettaja Mikao Usui (1865–1926) jäljitti ja elvytti reikin perinteen kotimaassaan Japanissa 1900-luvun alussa. Yksi hänen oppilaitaan Chujiro Hayashi vihki havaijilaisen Hawayo Takatan reiki-masteriksi. Takatan mukana reiki kulkeutui ensin USA:han ja Kanadaan. Takatan kanadalainen oppilas Wanja Elisabeth Twan koulutti ja vihki vuonna 1986 ensimmäisen suomalaisen reiki-masterin, nyt jo edesmenneen Aila Norlamon. 2000-luvun Suomessa on jo kymmeniä tuhansia reikiläisiä.

Sensei Usui

Mikao Usui syntyi vuonna 1865 Taniai Muran kylässä Gifun läänissä Japanissa. Sensei (opettaja) Usuin perhe kuului vanhaan kuuluisaan ja arvostettuun samuraisukuun. Elämänsä alkupuolelta asti sensei Usui perehtyi laajasti vanhojen japanilaisten henkisten traditioiden opetuksiin. Hän aloitti perusopinnot Tendain luostarikoulussa jo vuonna 1869.

Nuoruudessaan hänet tunnettiin uutterana taistelutaitojen harjoittajana. Vuonna 1878 Usui aloitti Yagyu Shinkage-ryu kenjutsun (1500-luvulta peräisin oleva samuraiden taistelutaito) ja aseettomien taistelutaitojen (aiki-jutsu) harjoittelun, joissa hän myöhemmin saavutti korkeimman Menkyo Kaiden opettaja-arvon. Yagyu Shinkage-ryussa on paljon zen-buddhalaisuuden ja japanilaisen kigon (energiaharjoitusten) vaikutteita. Myöhemmin elämässään hän ryhtyi etsimään tietoa kokonaisvaltaisesta parantumisesta ja parantamisesta.

Usui aloitti pitkän, vuosia kestävän henkisen etsijän tien. 1888–1892 Usui opiskeli tendai- ja shingon-buddhalaisuutta perehtyen näiden molempien oppien esoteerisiin harjoituksiin ja heidän käyttämiinsä meditaatio- ja energiatekniikoihin. Hän perehtyi myös näiden koulukuntien vanhoihin alkuperäisteksteihin. Hän säilytti loppuelämänsä vahvat suhteet tendai-buddhalaisuuteen.

Näkymä Kuraman temppelialueelta
Näkymä Kuraman temppelialueelta.

1900-luvun alkupuolella Mikao Usui meni naimisiin Sadakon kanssa ja sai kaksi lasta: pojan Fujin ja tytön Toshikon. Aikuisiällään Usui työskenteli perheyrityksensä parissa ja kuuluisan poliitikon Goto Shinpein avustajana.

Vuoden 1918 alussa sensei Usui aloitti muiden tehtäviensä ohella kolme vuotta kestävän meditaation (mezo) harjoittelun. Vuoden 1922 alussa Usui lähti Kioton lähistöllä olevalle Kuramanvuoren alueelle paastoamaan ja meditoimaan, jotta hän saavuttaisi elämän energian syvimmät salaisuudet.

Honden Kuraman päätemppeli
Honden Kuraman päätemppeli.

21 päivän paastoamisen ja meditaation päätteeksi Usui sai syvällisen oivalluksen tilan ja tuon kokemuksen aikana hänelle paljastui parantamisen ja energian kanavoinnin keskeisin oivallus. Tämän tapahtuman seurauksena syntyi reiki, sensei Usuin oma persoonallinen tyyli, jonka harjoittamisessa kohtaavat kaikki Usuin aikaisemmin opiskelemat taidot: kigo-, zen-, mezo-, tendai- ja shingon-buddhalaisuus.

Vuoden 1922 keväällä Usui avasi ensimmäisen reikikoulun Tokiossa. Koulun pääajatuksena oli harmonian ja tasapainon saavuttaminen. Usui aloitti reikitietämyksensä siirtämisen oppilailleen kolmessa eri vaiheessa: 1-taso (shoden), 2-taso (okuden) ja opettaja-taso (shinbiden). Mitään suurmestaria tai muita asteita reikissä ei ole koskaan ollut. Koulutuksessaan Usui laittoi suuren arvon oppilaiden omalle työskentelylle ja sisäiselle kehitykselle. Vasta kun yksi taso oli täysin sisäistetty, oppilaalla oli mahdollisuus siirtyä seuraavalle tasolle.

Samana vuonna Usui perusti myös Usui Reiki Ryoho Gakkai yhteisön viemään eteenpäin tätä uutta itsensäkehittämis- ja hoitomenetelmää. Tämä yhteisö on edelleen olemassa ja se vie myös nykypäivänä eteenpäin tietoa alkuperäisestä Mikao Usuin opettamasta reikistä, jota lännessä kutsutaan yleisesti itäiseksi reikilinjaksi.

Usui opetti myös kaupungeissa, joissa on laivaston tukikohtia: Hiroshimassa, Kuressa ja Sagassa. Tästä syystä alkuperäisessä reikiyhteisössä on paljon laivaston upseereja. Länsimaissa Usuin oppilaista tunnetuin oli meriupseeri, sensei Chujiro Hayashi, joka koulutti myös monia oppilaitaan opettajiksi, muun muassa vaimonsa, tyttärensä, munkki Takeuchin ja rouva Takatan. Takata oli se reikiopettaja, jonka ansiosta reiki saatiin länsimaihin. Länsimaissa tätä Takatasta alkavaa linjaa kutsutaan nykyään yleisesti läntiseksi reikilinjaksi.

Vuonna 1923 Tokiossa oli suuri maanjäristys, jossa kuoli valtavasti ihmisiä ja satojatuhansia jäi kodittomaksi. Sensei Usui saavutti suurta mainetta maanjäristyksen jälkihoidon aikana. Tänäkin päivänä Japanissa suurten katastrofien jälkeen reikiyhteisöt saapuvat auttamaan kaikkialta Japanista. Viimeksi suuri järistys oli Kobessa 1995, jolloin reikin harjoittajat olivat paikalla auttamassa.

Maaliskuun 9. päivänä vuonna 1926 sensei Usui menehtyi sairaskohtaukseen ollessaan opetusmatkalla. Hänen oppilaansa jatkoivat Usui Reiki Ryoho Gakkain opetusta ja perinteiden vaalimista. Toisena puheenjohtajana oli sensei, amiraali Jusaburo Ushida. Tämä yhteisö jatkaa edelleenkin toimintaansa nykyisessä Japanissa.

Maisema

Mikao Usuin hauta ja muistomerkki ovat Saihoji-temppelin hautausmaalla Tokion Suginamissa. Sensei Usuin mielestä reikin tuli olla kaikkia ihmisiä varten, eikä vain rikkaille, joilla oli varaa ja vapaa-aikaa koulutukseen. Usuille reiki oli kokonaisvaltainen itsensä kehittämisen tie, ja tämän hän osoitti meille omalla elämäntyöllään. Mikao Usui on jättänyt maailmalle suuren lahjan. Hänen työnsä ansiosta reiki on olemassa. Mikao Usuin esimerkki haastaa jokaisen reikiopettajan katsomaan omaa työtään, motiivejaan ja vastuutaan reikin tiellä.

Reikin tulo länsimaihin

Sensei Takatasta (1900–1980) alkavat yleisesti länsimaisiksi kutsutut reiki-linjat. Vuonna 1935 Takatan sisar kuoli Havajilla ja Takata päätti lähteä Japaniin kertomaan suru-uutisen Japanissa pitkällä matkalla olleille vanhemmilleen. Samalla hän lähti hakemaan hoitoa vatsakipuihinsa ja astmaansa.

Japanissa Takata päätettiin leikata, mutta hänen oli ensin vahvistuttava ja levättävä kestääkseen leikkauksen rasitukset. Odotellessaan leikkausta Takata kuitenkin kuuli äänen sisällään sanovan, ettei leikkaus ole välttämätön. On olemassa muitakin keinoja. Takata kysyi lääkäriltään, olisiko mitään muuta tehtävissä, ja tämä neuvoi Takatan sensei Hayashin reikiklinikalle. Takata otettiin potilaaksi lääkärinsä suosituksesta. Päivittäiset hoidot kestivät neljä kuukautta, jonka jälkeen Takata oli täysin parantunut. Hän aloitti reikin ensimmäisen asteen opiskelun pysyäkseen terveenä.

Vuonna 1937 Takata palasi Havajille, mutta ennen lähtöään hän kävi loppuun sensei Hayashin okuden-tason (toinen taso). Myös Hayashi tyttärineen saapui Havajille samoihin aikoihin ja Takatan koulutus jatkui. Helmikuun 21. päivänä vuonna 1938 Hayashi siirsi virallisesti Takatalle reiki-sensein arvonimen. Takatasta tuli shinpiden eli reiki-sensei.

Takata muutti lopulta Yhdysvaltoihin, ja hän hoiti ja opetti siellä ja Kanadassa reikiä Usuin kolmen asteen koulutusohjelman mukaan. Sensei Takata kuoli 1980, mutta sitä ennen hän ehti kouluttaa yhteensä 22 reikiopettajaa, jotka kaikki kävivät läpi yleensä noin vuoden kestävän opettajakoulutuksen. Takata alkoi ensimmäisenä käyttää opettajakoulutuksen läpikäyneistä termiä reiki-master ja shodenista 1-taso ja okudenista 2-taso, jotka vakiintuvat länsimaissa yleisiksi reikikoulutusnimityksiksi.

Sensei Takatan oppilas Wanja Twan toi reikin pohjoismaihin ja Puolaan. Suomeen hän saapui vuonna 1985 ja koulutti ensimmäiset suomalaiset opettajat. Vuonna 2004 vieraili ensimmäinen suomalainen reikiopiskelijoiden ryhmä Japanissa saamassa opetusta alkuperäisestä reikistä. Nykyisin Usui Reiki Ryoho ry on ainoa suomalainen reikiyhdistys, jonka opetus sisältää kaikki alkuperäisen Usui reikin harjoitteet ja hoitotavat.

Reiki- ja energiahoidot

Mikao Usui ja reikin historia

Reikikoulutus

Reikin sanastoa

Lue myös

Asiakkaat ja kurssilaiset kertovat reikihoidoista, kehoterapiasta ja koulutuksista:
Kokemuksia kursseista ja hoidoista